Konsultverksamhet, Resultatinriktad, Produktionstillförlitlighet, Underhåll
Hem Om IDCON Tjänster Artiklar & tips Böcker Kontakt Web Karta  
Underhållsföretag IDCON INC

LCC – Livstidskostnad (del 2)

Christer Idhammar
Underhållskonsult Christer Idhammar är Founder and CEO för IDCON INC, ett företag som startades 1972 som Idhammar Konsult AB.
Konsulterna på Idcon är specialister inom management av underhåll, de arbetar med planering och beredning, tillståndskontroll, driftsäkerhet och utbildning inom underhåll. Idcon har även publiserat böcker i tillståndskontroll, planering och beredning, resultatorienterat underhåll samt förebyggande underhåll.
Skicka era synpunkter till info@idcon.com
Läs mer om våra böcker angående förebyggande underhåll, driftsäkerhet och planering

(del 1)  (del 2)  (del 3)  (del 4) 

I min förra krönika beskrev jag det övergripande LCC konceptet. Flera läsare ville ha praktiska exempel på bra underhållsmässig konstruktion.
Det finns många exempel på dålig underhållsmässighet t.ex. Franska 60 - 70 tals bilar där det kunde ta upp till två timmar att byta lampor i huvudstrålkastarna medan det kunde göras på 10 minuter i en Volvo. Ett annat exempel på dålig underhållsmässighet är badrum i Amerikanska hus. Rören för toaletterna är mycket smalare än för Svenska toaletter. Dessutom saknas utlopp i golvet för vatten. En av de första verktyg man bör köpa när man flyttar in i ett hus eller lägenhet är en rörrensare (Plunger) därför att det är bara en fråga om när det blir stopp i toaletten och vattenskador i taket i underliggande rum är mycket vanliga.

De bästa exemplen på bra underhållsmässighet är på Formula 1 bilar att byta fyra hjul på en Nascar bil tar 15 sekunder, på en Formula 1 bil tar det 5 sekunder. Skillnaden mellan bilarna är att Formula 1 bilar har konstruerats med underhållsmässighet i åtanke. Det har också gjorts på stridsvagnar, jag talade nyligen med en underhållstekniker för en tankmodell där man kan byta ut hela drivpaketet inklusive motor på 30 minuter.

I ett stålverk kan man byta ut ett par valsar på 12 minuter medan det fortfarande tar mer än fyra timmar att byta de flesta valsar i en pappersmaskin.  

LCC - livstidskostnad
 
I bild 1 visas ett exempel på förbättrad underhållsmässighet. Konstruktion A kräver att hela hjulenheten byts när hjulet slitits ut. Hela hjulenheten måste pressas eller dras ut ur lagerenheten vilket kräver sex timmars stopptid, och åtta persontimmar. Kostnaden är SEK 6300. Dessutom belastas lagren axiellt då hjulenheten demonteras och axeltätningen förstörs. 

Hjulenheten är en viktig del av en upprullningsmaskin i slutet av en process. Hjulet slits ut efter två till tre år. Så under en tioårsperiod byts enheten fyra gånger. Genom att ändra konstruktionen till B kan hjulet bytas under två timmar till en kostnad av SEK2100. Dessutom riskeras inte några lager och tätningsskador. Hjulet uppvärms och axeln kyls vid demontering och montering.

Hem  |   Om IDCON  |   Tjänster  |   Artiklar & tips  |   Böcker  |    Kontakt  |   Web Karta